↑ Return to Wachttijd coschappen

Thamar Kroes – Bestuursfunctie Phocas

Beschrijf je dagelijkse werkzaamheden.
Als penningmeester van Phocas houd ik de boekhouding bij. Dat betekent dat ik me bezig houd met declaraties, incasseren van leden, debiteuren en crediteuren van de vereniging. Verder ben ik verantwoordelijk voor het tot stand komen van de begroting en afrekening. In de praktijk ben ik bezig met zorgen dat voor elke uitgave en inkomst een verantwoording aanwezig is in de boekhouding. Zo houd ik overzicht over alle geldstromen binnen de vereniging. Verder zijn er nog algemene bestuurstaken, zoals de bestuursvergadering, dagdiensten op de villa, en boothuisdagen op het boothuis. Ook krijg ik veel vragen van bestuursleden en leden. In het wedstrijdseizoen (eind februari tm begin juli) ben ik ook bijna elk weekend op een wedstrijd of trainingskamp te vinden.

Hoe heb je het geregeld?
In mijn eerste studie jaar ben ik in de lente lid geworden van Phocas. Binnen Phocas ben ik actief geweest als stuur en in een aantal commissies. Ik heb veel mooie tijden beleefd bij de vereniging en wilde nog meer aan Phocas bijdragen. Omdat ik nog twee vakken van mijn bachelor moest doen, had ik nog tijd over. Een bestuursfunctie bij Phocas leek me een uitdaging en een garantie voor een vet jaar, dus heb ik gesolliciteerd en werd ik aangenomen.

Kost het veel moeite om dit te regelen? (vb. stellen ze eisen qua cijfers, niveau Engels, sollicitatieprocedure?)
Ik moest een sollicitatiebrief schrijven en op gesprek komen. In de eerste instantie had ik voor een andere functie gesolliciteerd, maar de ft voorzitter vroeg mij om penningmeester te worden. Toen ben ik gaan praten met andere penningmeesters en ben ik nogmaals op gesprek geweest.

Hoe lang van te voren moet je het geregeld hebben om dit te kunnen doen?
In januari 2015 ben ik naar een informatie-avond geweest, uiteindelijk heb ik in april gesolliciteerd voor het bestuur. Natuurlijk is het voor een bestuurslid wel een vereiste dat je eerst een x aantal jaar actief bent binnen de vereniging.

Wat leer je of heb je allemaal geleerd van je bestuursfunctie?
Als penningmeester heb ik leren boekhouden en leer ik eigenlijk nog steeds nieuwe dingen over boekhouden. Verder leer ik veel over functioneren in een team. Als bestuur zien we elkaar 6 of 7 dagen per week, dus het is belangrijk dat er een open sfeer heerst rond feedback geven en het evalueren van de samenwerking. Ik denk dat ikzelf en mijn medebestuursleden heel veel leren van de feedback die we elkaar geven, omdat we heel eerlijk tegen elkaar zijn. Verder leer ik om grenzen aan te geven en mijn bestuurswerk soms even te laten liggen, dat is belangrijk, omdat je je anders totaal overwerkt, bestuurswerk is namelijk nooit af.

Wat heeft het voor een waarde voor de toekomst?
Misschien gaat mijn bestuursjaar me geen baan bezorgen, maar ik denk wel dat je in je bestuursjaar ontzettend veel ontwikkelingen doormaakt waar je veel aan hebt. Je leert over je eigen functioneren, je functioneren in verhouding tot andermans functioneren, het combineren van allerlei taken, structuren binnen verenigingen en organisaties, professioneel gedrag etc

Wat zijn de kosten in tijd en geld om dit te kunnen doen?
Ik ben fulltime bezig met mijn bestuurswerk, ik denk dat ik ongeveer 60 uur per week aan de vereniging besteed. Het is lastig te zeggen, omdat je ook veel bezig bent met sociale verplichtingen, vragen van leden en je altijd bereikbaar bent. Ik heb nooit uitgerekend hoeveel het me precies kost, en het ligt eraan welke kosten je erbij rekent. Vooral je sociale verplichtingen kosten geld, verder hebben we een auto gekocht met het bestuur en gaan we op bestuursvakantie. Ook ben je verplicht collegegeld te betalen, en hebben we een bestuurspak aangeschaft. Ik denk dat het jaar me ongeveer € 2000,- kost exclusief collegegeld.