↑ Return to Wachttijd coschappen

Jordy van Sambeeck – Stage bij Orthopedisch chirurg in de VS

Beschrijf je dagelijkse werkzaamheden.
Er zat veel variatie in de dagelijkse werkzaamheden, grofweg waren er drie soorten werkdagen: als eerste een dag dat ik aan onderzoek kon werken, dit ging dan om kleine onderzoeksprojecten van mijn supervisor en een case report, ik kon mijn tijd dan grotendeels zelf indelen, maar was meestal van 8 tot 17 uur aan het werk, tussendoor regelmatig overleg. Dan had ik dagen dat ik in de kliniek mee kon lopen, dat kon dan zowel op de polikliniek als op de operatiekamer zijn, dan liep ik gewoon de hele werkdag met die arts mee en volgde ik haar/hem bij alles wat ze deed, ik kon daarbij helaas niets zelf doen omdat ik niet officieel was ingeschreven als medisch student (kon niet voor deze onofficiële stage in de VS). En dan had ik nog dagen dat ik naar een congres ging, al met al was dit denk ik 5-10 dagen van de stage.

Hoe heb je het geregeld?
Aan een orthopedisch chirurg die ik kende van mijn bijbaan, heb ik gevraagd naar mogelijkheden om stage te lopen in het buitenland. Hij heeft mij in contact gebracht met een orthopedisch chirurg in Minneapolis, vervolgens heb ik met haar besproken dat ik stage mocht komen lopen. Daarna was het een kwestie van logistieke zaken regelen.

Kost het veel moeite om dit te regelen? (vb. stellen ze eisen qua cijfers, niveau Engels, sollicitatieprocedure?)
Het afspraken maken over de stage zelf kostte relatief weinig moeite, vooral omdat het een onofficiële stage was die dus ook niet meetelt qua studiepunten. Mijn supervisor had daar geen problemen mee en vandaar dat het relatief makkelijk te regelen was, daardoor kon ik echter geen patiëntencontact hebben zelf, in dat geval was het denk ik lastiger geweest. Er waren verder dus geen vereisten qua cijfers, niveau Engels o.i.d.

Hoe lang van te voren moet je het geregeld hebben om dit te kunnen doen?
Ik ben ongeveer een jaar van tevoren begonnen met navraag doen naar de mogelijkheden bij de orthopeed in Nederland, die tijd heb je echt wel nodig om iets te kunnen regelen. Omdat er ook de mogelijkheid is dat je meerdere opties na moet gaan. De reactietijd was ook niet altijd van de ene op de andere dag.

Wat heb je allemaal geleerd van de stage in het buitenland?
Enorm veel: zelfstandigheid, assertiviteit, Engelse taal, vakinhoudelijke kennis, andere cultuur, zelfkennis, creativiteit. De hele ervaring is enorm leerzaam, je moet alles zelf regelen, niets wordt voor je gedaan, eigen initiatief is dus heel belangrijk en je leert dan ook wat je daar mee kan bereiken en hoe je dat kan bereiken.

Wat heeft het voor een waarde voor de toekomst?
Je leert voor jezelf opkomen, je leert assertief te zijn en mogelijkheden te herkennen en er gebruik van te maken, de ervaring van een andere cultuur (zowel werk- als niet werk gerelateerd) geeft je een breder perspectief op veel zaken, je doet zelfvertrouwen op (als je dit kan, kun je heel veel).

Wat zijn de kosten in tijd en geld om dit te kunnen doen?
Kosten grofweg: vliegticket 700, huur 500 per maand, dagelijkse kosten 15 euro per dag, activiteiten 30-40 euro per week, eventueel + reizen 2000 euro = 4000-6000 euro denk ik dat je wel uit moet tellen. Maar dit is een grove schatting, ligt ook bijvoorbeeld aan je leefstijl en wat je naast je stage voor activeiten doet.
Qua tijd kostte mijn stage zelf natuurlijk 3 maanden. Maar qua voorbereidingen gedurende een jaar van tevoren denk ik gemiddeld 1 uur per week, er zijn dan weken waarin ik niets deed en weken waarin ik vrij veel moest doen (0-5 uur per week), dus ik vind dat een kleine tijdsinvestering voor wat je er uiteindelijk voor terug krijgt.