↑ Return to Wachttijd coschappen

Joep Reijers – Studeren in het buitenland

Beschrijf je dagelijkse werkzaamheden.
Ik ging 4 dagen in de week naar de universiteit waar ik veel omging met Turkse studenten, op vrijdagen was ik vrij. In de avonden en weekenden ging ik veel om met andere buitenlandse studenten en huisgenoten. Ook bezocht ik regelmatig nieuwe plekken in en rondom Istanbul, of kreeg ik bezoek van familie en vrienden uit Nederland.

Hoe heb je het geregeld?
Via de international office van de faculteit.

Kost het veel moeite om dit te regelen? (vb. stellen ze eisen qua cijfers, niveau Engels, sollicitatieprocedure?)
Het viel me alleszins mee. Ik heb het uiteindelijk geregeld via de international office van de filosofie faculteit, waar ze me duidelijk uitlegden wat en hoe ik precies alles moest regelen. Daar hadden ze namelijk nog een plekje vrij, dus solliciteren was niet eens nodig. Ook mijn Engels niveau deed er niet toe.

Hoe lang van te voren moet je het geregeld hebben om dit te kunnen doen?
Ik zou een aantal maanden van te voren beginnen, zeg een half jaar.

Wat heb je allemaal geleerd van het studeren in het buitenland?
Ontzettend veel. Ten eerste veel op het gebied van de studie filosofie, maar daarnaast is ook mijn Engels niveau aanzienlijk verbeterd. Bovendien leer je ook veel van het feit dat je jezelf 6 maanden in een vreemd land moet zien te redden.

Wat heeft het voor een waarde voor de toekomst?
Alle punten zoals ik hierboven heb genoemd, maar bovenal heeft het me een ontzettend mooie ervaring gebracht!

Wat zijn de kosten in tijd en geld om dit te kunnen doen?
In totaal heb ik 6 maanden in Turkije doorgebracht, waarvan 5 maanden in Istanbul voor studie en vervolgens 1 maand in de overige delen van Turkije. Afgezien van deze laatste reismaand, heeft het me eigenlijk niet veel extra kosten bezorgd, wegens de onderhuur van mijn kamer in Nederland en de Erasmusbeurs die ik kreeg van de overheid. Qua kosten hoef je het dus zeker niet te laten.