↑ Return to Wachttijd coschappen

Jasmijn Hebbink – Stage buitenland

Beschrijf wat je dagelijks hebt gedaan.
In mijn wachttijd ben ik 3 maanden naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda, geweest. Ik heb hier stage gelopen in het Lubaga hospital. We werden heel erg vrij gelaten in hoe lang we op welke afdeling mee wilden lopen. Zo was ik eerst 3 weken bij maternity, waar ik mocht meekijken en -helpen bij de zorg voorafgaand aan de bevallingen, de bevallingen zelf, de zorg voor de pasgeboren baby’s en de moeders na de bevalling, en waar ik zelfs mocht assisteren bij keizersnedes. Ik werd erg vrij gelaten in met wie ik wanneer mee wilde lopen en er werd veel eigen initiatief verwacht. Vervolgens heb ik 1 week meegelopen bij de kinderafdeling. Hier kon ik minder doen en was het vooral meekijken met de rondes van de kinderarts. De 2 weken erna heb ik bij het out patient department meegelopen. Deze afdeling is een soort combinatie tussen de poli, de huisarts en de spoedeisende hulp. Hier heb ik geleerd over veel verschillende ziektebeelden en mocht ik helpen met onder andere bloeddrukmetingen en injecties zetten. De laatste 2 weken liep ik mee bij de chirurgie. Hier verschilde het erg per dag hoe druk het was, maar als er een operatie was mocht ik bijna altijd wel assisteren. Het was erg belangrijk om zelf aan te geven waar je grenzen lagen. Als ik had gewild, had ik veel meer zelf mogen doen, maar hier ben ik (met alleen het theoretische bachelordeel) nog niet voor opgeleid dus dit kán ik nog helemaal niet en dit wílde ik dus ook niet.
Ik woonde bij Oegandese studenten in huis in een buitenwijk van Kampala. Dit was echt wat je je voorstelt van een wijk in Afrika: zandwegen, houten kraampjes die fruit en het lokale straateten verkopen, overal loslopende geiten, koeien en kippen, mensen die spullen op hun hoofd dragen en veel spelende kinderen. Aangezien er nauwelijks blanke mensen in Oeganda wonen, zeker in die wijk niet, werd ik altijd nageroepen met ‘muzungu’, wat blanke betekent. Eerst vond ik dit ongemakkelijk, maar ik kwam erachter dat het absoluut niet vervelend bedoeld was en dat iedereen juist heel geïnteresseerd was. Als ik terugkwam van het ziekenhuis (achterop de motortaxi), ging ik bij de kraampjes boodschappen doen. Thuis was het altijd heel gezellig. We kookten altijd samen, keken films, gaven huisfeesten en gingen op stap in het weekend. Ik voelde me 3 maanden echt een inwoner van Kampala.

Hoe heb je het geregeld?
Mijn stage was geregeld vanuit het Medicine Project van AIESEC. Ik heb voor dit project gesolliciteerd en verder regelde AIESEC de stageplek, het verblijf, het vervoer vanaf het vliegveld en een Oegandese simkaart. Ook werd ik in Oeganda door het AIESEC team daar opgevangen. Zij hebben me wegwijs gemaakt, me veel over het land geleerd en zijn ook echt vrienden van me geworden.

Kost het veel moeite om het te regelen?
Ik vond dat zelf wel meevallen aangezien AIESEC al veel regelde. Natuurlijk moest ik dingen als vaccinaties (dat zijn er veel!), een vliegticket en reisspullen (denk aan een tas, klamboe, muggenspray etc.) wel zelf regelen, maar dit vond ik prima te doen.

Hoe lang van te voren moet je het geregeld hebben om dit te kunnen doen?
Ik zou aanraden om er toch zeker 2 tot 3 maanden van te voren mee te beginnen. Deze tijd heb je met name nodig voor de vaccinaties, maar ook voor een goed contact met de mensen daar is het fijn. Zo geef je hen ook de tijd om je stage voor te bereiden. De vliegtickets zijn ook goedkoper als je ze eerder boekt. Daarnaast moet je van te voren opzoeken hoe het in het land waar je heen wil zit met een visum. Voor Oeganda kon ik dit gewoon bij aankomst op het vliegveld kopen, maar voor sommige landen moet je dit bij de ambassade regelen, wat heel ingewikkeld kan zijn en maanden kan duren.

Wat leer je of heb je allemaal geleerd van je stage in het buitenland?
Natuurlijk gaat het er in een ziekenhuis in Oeganda heel anders aan toe dan in een ziekenhuis in Nederland, maar het patiëntencontact en veel ziektebeelden zijn gelijk. Ik heb hier dus voor het eerst veel ziektebeelden en behandelingen in de praktijk gezien, waar ik denk ik veel aan heb bij mijn coschappen. Het grappige is dat ik nog geen stage heb gelopen in een Nederlands ziekenhuis, dus dat ik nog niet echt vergelijkingsmateriaal heb. Ik weet dus wel dat de zorg in Oeganda waarschijnlijk heel anders is dan hier, maar hoe anders ga ik bij mijncoschappen pas zien.

Wat heeft het voor een waarde voor de toekomst?
Het klinkt cliché, maar deze stage heeft mij en mijn beeld van de wereld echt veranderd. Ik heb gezien hoe goed wij het in Nederland hebben en ik ben dit enorm gaan waarderen. Het is voor mij niet vanzelfsprekend meer dat alles hier zo goed is geregeld. Eén van de Oegandezen bij wie ik woonde heeft een jaar in Nederland gestudeerd en hij zei heel treffend: bijna alles is perfect in Nederland, en nog zeuren jullie. Dit wil ik niet meer doen; ik wil waarderen wat ik hier heb en de mensen die het minder goed hebben helpen.

Wat zijn de kosten in tijd en geld om dit te kunnen doen?
Dat hangt er heel erg vanaf wat je wil gaan doen. De stage van het Medicine Project van AIESEC duurt in principe 6 tot 8 weken, maar als je langer wil gaan valt dit ook prima te regelen. Ik heb ervoor gekozen om na mijn stage nog 5 weken rond te reizen. Hierdoor wordt je reis wel duurder, maar ik zou het toch iedereen aanraden om dit te doen. Een precieze geldindicatie vind ik lastig. Ik moest AIESEC in Nederland 300 euro betalen, het ziekenhuis in Kampala nog zo’n 100 euro, AIESEC in Oeganda 100 dollar voor 9 weken verblijf en mijn retour vliegticket was 550 euro. Ik had gelukkig een goede zorgverzekering waardoor ik al mijn vaccinaties en malariapillen vergoed kreeg. Zoek dit van te voren goed uit want dit bedrag kan echt (schrik niet) richting de 500 euro lopen. Dit zijn de grote bedragen die ik heb uitgegeven. Het leven zelf in Kampala was supergoedkoop: het avondeten kostte me bijvoorbeeld meestal maar zo’n 25 eurocent. Wat verder het verblijf duur maakt zijn de uitjes die je doet, bijvoorbeeld op safari gaan. Dit is dus helemaal aan jezelf hoeveel je wilt zien en hoe duur je het wil maken. Ik denk dat deze 3 maanden mij alles bij elkaar zo’n 2500 euro hebben gekost.