↑ Return to Wachttijd coschappen

Erwin Beelen – Medezeggenschap/Assessor

Beschrijf in het kort je dagelijkse werkzaamheden.
Als assessor behartig je full-time de belangen van alle bachelor- en masterstudenten geneeskunde, biomedische wetenschappen en tandheelkunde binnen de raad van bestuur van het Radboudumc. Om dit te kunnen doen is het van belang dat je veel input krijgt vanuit alle hoeken van de organisatie op zowel lokaal als nationaal niveau. Dit doe ik door aan te sluiten bij heel veel verschillende overleggen. Het overzicht probeer ik hierin te bewaren en de grote lijnen koppel ik terug in verschillende gremia en uiteindelijk aan de Raad van Bestuur.

Hoe heb je het geregeld?
Deze functie is min of meer toevalligerwijs op mijn pad gekomen. Bekend was dat ik interesse had mijn wachttijd in te vullen in de vorm van een bestuursjaar. Mijn voorganger heeft me vervolgens benaderd en nog meer enthousiast gemaakt voor de functie.

Kost het veel moeite om dit te regelen? (vb. stellen ze eisen qua cijfers, niveau Engels, sollicitatieprocedure?)
Voor de functie solliciteer je uiteindelijk bij de FSR en formeel ook bij de Raad van Bestuur. De grootste investering doe je tijdens de meeloopperiode die al in april start. De taken als assessor lopen ongelooflijk uiteen en om enigszins een beeld te krijgen van waar je überhaupt op zou willen solliciteren moet je dan ook vooral veel zien. Met parallel lopende vakken kost dit inderdaad wat moeite.

Hoe lang van te voren moet je het geregeld hebben om dit te kunnen doen?
Officieel start je als assessor aan het begin van het nieuwe studiejaar. Zoals gezegd is de voorbereiding ontzettend belangrijk. Ik ben daar vanaf begin april mee bezig geweest. Zonder deze uitgebreide en lange inwerk- en oriëntatieperiode was ik met, voor mijn gevoel, onvoldoende voorkennis en vertrouwen begonnen aan mijn jaar als assessor van de medische faculteit.

Wat leer je allemaal / heb je allemaal geleerd van je functie als Assessor?
Zorg, onderwijs en onderzoek kent zo veel meer lagen dan dat het in eerste instantie doet vermoeden. Op mijn tweeëntwintigste heb ik een unieke mogelijkheid een kijkje te nemen in de keuken van één van de grootste ziekenhuizen van Nederland. Ik kom in aanraking met een zeer complexe organisatie, met beleidsvoering, begrotingen, visies, ontzettend veel verschillende belanghebbenden en nog zo veel meer. Het is nog zoveel beter en meer dan dat ik me begin april had voorgesteld. Wat ik dit jaar leer en meemaak is onbeschrijflijk en erg vormend voor mij als persoon en hopelijk als toekomstig arts.

Wat heeft het voor een waarde voor de toekomst?
Ik heb geleerd dat ik bovenal en in eerste instantie nog steeds graag een goede arts hoop te worden. Daarnaast ben ik tot het inzicht gekomen dat de driehoek onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg het werkgebied is waar ik later het liefst in zou willen werken. De ervaringen, inzichten, kennis, contacten en het grote plezier dat ik ervaar en heb opgedaan helpt me hierbij.

Wat zijn de kosten in tijd en geld om dit te kunnen doen?
Als studentassessor sta ik een jaar langer ingeschreven als student en betaal ik dus een jaar extra collegegeld. Hiervoor krijg ik een gedeeltelijke compensatie in de vorm van bestuursbeurzen. Verder kost het vooral veel tijd. Met alleen reguliere afspraken tel ik ongeveer vijfendertig uur per week. Veel van deze afspraken vinden plaats buiten kantooruren. Tijdens een jaar als studentassessor zul je merken dat je aanspreekpunt bent. Je zult dan ook worden benaderd voor van alles en nog wat. Enkele van deze uitdagingen ben ik met veel plezier aangegaan. Tenslotte zijn er veel informele gelegenheden die allemaal zeer de moeite waard zijn en die ik echt niet wil missen. Afhankelijk de persoonlijke invulling die je aan het jaar geeft kom ik uit op gemiddeld zestig tot zeventig uur per week.

Mochten er vragen blijven liggen, mocht je interesse hebben of gewoon meer willen weten ben ik bereikbaar via assessor.rvb@radboudumc.nl