↑ Return to Wachttijd coschappen

Anne Kalker – Reis door Azië

Beschrijf wat je zowel dagelijks hebt gedaan.
Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan, maar vaak toch wel iets bezoeken (stad/tempel/berg/waterval/natuurpark/workshop/strand/duiken), en dan ‘s avonds uit eten en vaak nog een biertje drinken. Ook wel genoeg dagen lekker uitgebrakt haha.

Hoe heb je het geregeld?
Ik heb van te voren mijn heenweg ticket geboekt, visum geregeld, lonelyplanet goed doorgelezen en kleding/backpack/ehbo dingen gekocht. Verder lekker zo min mogelijk van te voren regelen, vervolg tickets steeds pas gekocht als ik had besloten waar ik als volgende plek naar toe wilde.

Kost het veel moeite om dit te regelen?
Visa zijn soms lastig, (zeker als je naar de ambassade moet) maar vaak kan het wel online of on arrival. Verder kun je er zo veel tijd in stoppen als je wil. Ik heb me wel redelijk ingelezen, maar niet al te veel. Als je wilt hoef je alleen maar een ticket te kopen, je backpack in te pakken en te gaan.

Hoe lang van te voren moet je het geregeld hebben om dit te kunnen doen?
Je kan in principe de dag van te voren een ticket boeken. Dit hangt een beetje af van het visum per land, en of je al je vaccinaties hebt. Je reisverzekering van te voren afsluiten is ook wel handig. Okee ik zou zelf wel een paar weken van te voren beginnen met dat soort dingen.

Wat leer je of heb je allemaal geleerd van je wereldreis?
Je leert heel goed op jezelf zijn, en hoe fijn dat kan zijn. Je bent echt op jezelf aangewezen, maar het is ook juist heel leuk dat je met andere reizigers heel makkelijk contact maakt, en dat iedereen elkaar helpt. Ik heb soms juist echt mijn best moeten doen om even een avondje voor mezelf te hebben. Je leert veel over andere culturen, maar ook veel over jezelf en je eigen cultuur, en hoe het ook anders kan. Je leert dat je meer kan dan je denkt. En je leert ook goed relativeren 🙂 Verder heb ik persoonlijk leren duiken en motorrijden!

Wat heeft het voor een waarde voor de toekomst?
Er gaat geen dag voorbij dat ik niet gebruik maak van iets dat ik heb geleerd op reis. Zeker als het even tegenzit. Ik kan veel beter relativeren, en vertrouw meer op mezelf, en in mezelf. Ook maak ik me veel minder zorgen om dingen, het komt meestal toch allemaal wel goed, en zo niet, dan kun je er toch niks aan doen. Zo ga je veel rustiger door het leven haha.

Wat zijn de kosten in tijd en geld om dit te kunnen doen?
Ik ben 9 maanden weggeweest, dat is wel een lange tijd. Je kan natuurlijk ook gewoon een paar weken gaan, maar ik zou aanraden om minimaal 2 maanden te gaan. Zo haal je ten eerste veel meer uit je geld wat je kwijt bent voor je vliegticket, want het leven daar is vaak zo duur nog niet. Maar het kost vooral tijd om een plek goed te leren kennen, en ook het gevoel van tijd hebben, op het moment dat je daar bent is ontzettend fijn! Dat geeft een heel ander soort ervaring. En er zijn nou eenmaal zo veel plekken om te zien! Meer tijd meer beter. Het is toch best duur bij elkaar, ik heb zelf denk ik gemiddeld wel 1000 euro per maand uitgegeven, maar dat hangt echt af van het land en wat je wil doen. Ik heb heel veel (ook duurdere dingen) gedaan, met het idee; ik ben er nu, en ik wil geen spijt hebben dat ik iets niet heb gedaan vanwege geld.